William Eggleston (1939)

William Eggleston
William Eggleston

Ο φωτογράφος William Eggleston γεννήθηκε το 1939 στο Memphis της πολιτείας του Tennessee της Αμερικής. Είναι φωτογράφος διεθνώς αναγνωρισμένος για τη προώθηση της έγχρωμης εικόνας ως σύγχρονου εκφραστικού μέσου.
Περί τα 1962, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη δουλειά του Henri Cartier Bresson από τον οποίο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό. Το 1965 άρχισε να πειραματίζεται με την έγχρωμη φωτογραφία και με την οποία θα συνεχίσει να απασχολείται μέχρι σήμερα.
Το 1967 πηγαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου γνωρίζει και επηρεάζεται από τους Lee Friedlander και Garry Winogrand. Ένα απόγευμα του ’67 συναντά τον John Szarkowski, υπεύθυνο φωτογραφίας στο ΜοΜΑ (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), με την βαλίτσα του γεμάτη έγχρωμα σλάιντ. Το αποτέλεσμα της συνάντησης, έρχεται 9 χρόνια αργότερα, όταν κάνει την προσωπική του έκθεση έγχρωμων φωτογραφιών στο ΜοΜΑ το 1976, που θεωρήθηκε σταθμός στην ιστορία της φωτογραφικής τέχνης, μιας και εισήγαγε ουσιαστικά την έγχρωμη φωτογραφία στο χώρο της τέχνης.
Τα θέματά του Eggleston είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, αστικό τοπίο και εσωτερικά κατοικιών, στις κωμοπόλεις του αμερικανικού Νότου. Το έργο του χαρακτηρίζεται από την απλότητα που κυριαρχεί μιας και τα θέματα των κάδρων του είναι αντικείμενα και καταστάσεις της καθημερινότητας. Κλιματιστικά, άδεια κουτάκια από Coca-Cola, καλώδια τροφοδοσίας, πινακίδες παλαιών αυτοκινήτων, παρκόμετρα, στύλοι της ΔΕΗ, εργοτάξια, βενζινάδικα και φαστφουντάδικα απεικονίζονται συνήθως στις δουλειές του.
Μπορεί κάποιος να τον θεωρήσει βαρετό και ανούσιο, όμως τελικά τι είναι αυτό που κάνει μια φωτογραφία σπουδαία, ασφαλώς όχι το θέμα της αλλά ο τρόπος που το χειρίζεται και τελικά το αποδίδει ο φωτογράφος. Και ο τρόπος του Eggleston τον κατατάσσει στους σπουδαίους, καινοτόμους και πρωτοπόρους της φωτογραφίας. Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι ο William Eggleston άλλαξε κυριολεκτικά την ιστορία της φωτογραφίας.

Μπορεί να τον θεωρείς très banal, βαρετό και ανούσιο. Μπορεί όμως να τον κρίνεις σπουδαίο, καινοτόμο και πρωτοπόρο. Σε όποια κατηγορία όμως και να ανήκεις δεν μπορείς να αγνοήσεις το γεγονός ότι ο William Eggleston άλλαξε την ιστορία της φωτογραφίας.

Αποτέλεσε έμπνευση για  πολλούς σκηνοθέτες τις επόμενες δεκαετίες για να χρησιμοποιήσουν τέτοια χρώματα στις ταινίες τους, άλλαξε το καλλιτεχνικό φωτογραφικό τοπίο και πλέον όλοι οι σύγχρονοι φωτογράφοι βρίσκονται πάντα στην αναζήτηση της προσωπικής τους χρωματικής παλέτας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s