Vivian Maier (1926-2009)

Vivian Maier
Vivian Maier

Η Maier γεννήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 1926 στη Νέα Υόρκη. Ήταν κόρη του αυστριακού Charles Maier και της γαλλίδας Maria Jaussaud. Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, με την οικογένειά της μετακινούνταν συχνά από τις ΗΠΑ στην Γαλλία. Ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένειά του περίπου το 1930.

Η ίδια επέστρεψε από τη Γαλλία στη Νέα Υόρκη το 1951, σε ηλικία 25 ετών και εργάστηκε για λίγο διάστημα σε ένα ζαχαροπλαστείο. Το 1956 μετακόμισε στο Σικάγο, όπου εργάστηκε ως νταντά για περίπου 40 χρόνια. Στον ελεύθερο χρόνο της περπατούσε στους δρόμους της πόλης και φωτογράφιζε διαρκώς. Το διάστημα 1959 – 1960 έκανε ένα μεγάλο ταξίδι φωτογραφίζοντας στο Los Angeles, τις Φιλιππίνες, το Μπανγκόκ, το Πεκίνο, την Αίγυπτο, την Ιταλία και στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ήταν γνωστή στο Σικάγο και όσοι την γνώρισαν την περιγράφουν ως ένα μοναχικό και εκκεντρικό άτομο. Μιλούσε με βαριά γαλλική προφορά και φορούσε σχεδόν όλο το χρόνο αντρικό παλτό, αντρικά παπούτσια και ένα μεγάλο καπέλο. Έμαθε αγγλικά παρακολουθώντας θέατρο, το οποίο λάτρευε. Ήταν ευθύς άνθρωπος, σοσιαλίστρια και φεμινίστρια. Πακετάριζε τα υπάρχοντά της σε κουτιά, τα οποία κουβαλούσε πάντα μαζί της. Λέγεται ότι, σε ένα από τα σπίτια που πήγε να εργαστεί, έφερε μαζί της περίπου 200 κουτιά. Στα περισσότερα από αυτά φύλαγε τα αρνητικά της, αλλά και εφημερίδες, καθώς και πολλές μαγνητοταινίες με συζητήσεις που έκανε με τους ανθρώπους που φωτογράφιζε.

Κάποια περίοδο έμεινε άνεργη και άστεγη. Ζούσε από την κρατική πρόνοια, αλλά κάποια από τα παιδιά που ανέθρεψε παλιότερα, της αγόρασαν ένα σπίτι και πλήρωναν τα έξοδά της. Το 2008 γλίστρησε στον πάγο και χτύπησε το κεφάλι της. Δεν κατάφερε να αναρρώσει πλήρως και πέθανε στις 21 Απριλίου 2009.

Το έργο της Maier ανακαλύφθηκε και δημοσιεύτηκε από τον John Maloof, έναν πρώην κτηματομεσίτη, που αφιερώνει πλέον το χρόνο του στο έργο της φωτογράφου από το Σικάγο. Η εμμονή του αυτή ξεκίνησε το 2007, όταν απέκτησε σε μια δημοπρασία ένα κουτί με 30.000 αρνητικά έναντι $400, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε ένα βιβλίο για την ιστορία του Σικάγου, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχε. Τα αρνητικά βρέθηκαν σε ένα κατάστημα, στο οποίο τα είχε δώσει η ίδια η Maier, όταν δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει τα χρέη της. Μετά την έκδοση του βιβλίου αυτού, ο Maloof ξανακοιτώντας τα αρνητικά συνειδητοποίησε ότι οι φωτογραφίες είναι ανεκτίμητης αξίας. Απέκτησε το υπόλοιπο έργο της σε άλλη δημοπρασία. Άρχισε να τυπώνει τις φωτογραφίες και τις ανέβαζε σε ένα blog που δημιούργησε για το σκοπό αυτό.

Το φωτογραφικό έργο της Maier αποτελείται από 100.000 αρνητικά, κυρίως μεσαίου φορμά, χιλιάδες τυπώματα και πάρα πολλά ανεμφάνιστα φιλμ. Χρησιμοποιούσε μια Rolleiflex μηχανή. Το έργο της περιλαμβάνει πολλά είδη φωτογραφίας. Φωτογράφισε του ανθρώπους του περιθωρίου στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, αλλά ασχολήθηκε και με πορτρέτα και still life.

Photographs of Vivian Maier

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s