Νίκος Οικονομόπουλος (1953)

Νίκος Οικονομόπουλος
Νίκος Οικονομόπουλος

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1953. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά για πολλά χρόνια. Άρχισε να φωτογραφίζει το 1979 και έως το 1988 ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Τη χρονιά εκείνη παραιτήθηκε από την εφημερίδα όπου εργαζόταν για να αφιερώσει όλο τον το χρόνο στη φωτογραφία. Τα επόμενα δύο χρόνια ταξιδεύει και φωτογραφίζει στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Το 1990 ψηφίζεται δόκιμο μέλος του Magnum, και οι φωτογραφίες τον αρχίζουν να δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια χρονιά αρχίζει να φωτογραφίζει στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία). Για τη δουλειά αυτή βραβεύεται το 1992 με το “Mother Jones Award” (Σαν Φρανσίσκο). Το 1994 ψηφίζεται μόνιμο μέλος του Magnum και ολοκληρώνει τη δουλειά τον στα Βαλκάνια. Φωτογραφίζει επίσης τους Τσιγγάνους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό που του ανατέθηκε από τη γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση “Les Petits Freres des Pauvres”.

To 1995 εκδίδεται το βιβλίο του In the Balkans στη Νέα Υόρκη (Abrams) και την Αθήνα (Libro). Κατά τη διάρκεια του 1995-1996 του ανατίθεται να φωτογραφίσει τους λιγνιτωρύχους στην Ελλάδα, τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και την πόλη του Τόκιο. Επίσης, φωτογραφίζει στο Ισραήλ, στη Μολδαβία, στα Αραβικά Εμιράτα, στην Ισπανία, την Αλβανία, τη Σερβία.

Το 1997 φωτογραφίζει τους κατοίκους της πράσινης γραμμής στην Κύπρο, τους λαθρομετανάστες στην ελληνοαλβανική μεθόριο, την πόλη του Τόκυο.

Το 1998 φωτογραφίζει τη βεντέτα στη Β. Αλβανία, την καθημερινή ζωή στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), τους Έλληνες της Αστόρια στη Νέα Υόρκη, τους εναπομείναντες Έλληνες της Ίμβρου, τους απόγονους των Μανιατών στην Κορσική, δρομολογώντας έτσι το επόμενο μακροχρόνιο project το σχετικό με την Ελληνική διασπορά και την ορθοδοξία σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1999 και το 2000 κάλυψε τη μαζική μετανάστευση των Αλβανών του Κοσόβου, ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε μια εργασία που του ανατέθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετικά με την παράδοση της περιοχής. Το 2001 βραβεύτηκε με το βραβείο Ipektsi ελληνοτουρκικής φιλίας. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το βιβλίο του “About children”.

Το 2002 διοργανώθηκε μια αναδρομική έκθεση έργων του στο Μουσείο Μπενάκη.

Το 2003 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Η Πρέβεζα μου”.

Φωτογραφίες του Νίκου Οικονομόπουλου έχουν δημοσιευθεί, εκτός των άλλων, στις σημαντικότερες εφημερίδες τον κόσμου, όπως: THE NEW YORK TIMES, THE INDEPENDENT, DIE ZEIT, EL PAIS, THE GUARDIAN, THE OBSERVER, DE MORGEN, CORRIERE DELLA SERA, ενώ έχουν εκτεθεί στις ΗΠΑ, Μεξικό, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιαπωνία, Ελλάδα, κ.λπ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s