Bill Brandt (1904-1983)

Bill Brandt
Bill Brandt

Bill Brandt (2  Μαΐου 1904 – 20 Δεκεμβρίου, 1983 ), ήταν Βρετανός φωτογράφος και φωτορεπόρτερ. Παρόλο που γεννήθηκε στη Γερμανία, Brandt μετακόμισε στην Αγγλία, όπου έγινε γνωστός για τις εικόνες του της βρετανικής κοινωνίας για το περιοδικό  Lilliput  και  Picture Post,  αργότερα αναγνωρίστηκε για  τα γυμνά του, τα πορτρέτα  διάσημων καλλιτεχνών και  τοπίων. Είναι ευρέως θεωρείται ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς φωτογράφους του 20ου αιώνα.

Γεννήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας, ο γιος από  βρετανό πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, ο Brandt μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πατέρας του, ο οποίος είχε ζήσει στη Γερμανία από την ηλικία των πέντε ετών, ήταν έγκλειστος για έξι μήνες από τους  Γερμανούς ως Βρετανός  πολίτης. Ο Brandt αποκήρυξε αργότερα  τη γερμανική κληρονομιά του και θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι γεννήθηκε στο νότιο Λονδίνο . Λίγο μετά τον πόλεμο, ο ίδιος έπαθε  φυματίωση και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της νιότης  του σε ένα σανατόριο στο Νταβός της Ελβετίας . Ταξίδεψε στη Βιέννη για τη θεραπεία του  με το ψυχαναλυτή του.  Όταν ο Ezra Pound επισκέφθηκε την κατοικία του Eugenie Schwarzwald,  ο Brandt  έκανε το πορτρέτο του. Ο  Έζρα για να δείξει την εκτίμηση του συνέστησε το Brandt στον Man Rey, όπου απέκτησε πρόσβαση στα στούντιο  σκοτεινό θάλαμο γύρω στο  1930.

Το 1933 Brandt μετακόμισε στο Λονδίνο και άρχισε να κάνει ντοκιμαντερ όλα τα επίπεδα της βρετανικής κοινωνίας. Αυτό το είδος του ντοκιμαντέρ ήταν ασυνήθιστο την εποχή εκείνη. Brandt εκδώσει δύο βιβλία The English at Home (1936) και  A Night in London (1938). Ήταν τακτικός συνεργάτης σε περιοδικά όπως Lilliput, Picture Post και Harper’s Bazaar

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, Brandt επικεντρώθηκε σε πολλά θέματα – όπως μπορεί να δει κανείς στο “Camera in London” (1948) αλλά διέπρεψε στην προσωπογραφία και το τοπίο. Για να σηματοδοτήσει την άφιξη της ειρήνης το 1945 άρχισε μια γιορτή με μια σειρά από γυμνά. Μεγάλα βιβλία του από τη μεταπολεμική περίοδο είναι Literary Britain (1951) και Perspective of Nudes (1961), ακολουθούμενη από μια συλλογή από τις καλύτερες εργασίες του, το Shadow of Light (1966).

Ο Bill Brandt θεωρείται από τους πιο σπουδαίους βρετανούς φωτογράφους. Πολλά από τα έργα του έχουν σημαντικό κοινωνικό σχολιασμό, αλλά και ποιητική απήχηση. Τοπία και γυμνά του είναι δυναμική, ένταση και ισχύ , χρησιμοποιώντας συχνά ευρυγώνιους φακούς και παραμόρφωση

Μπραντ πέθανε στο Λονδίνο το 1983.

Bill Brandt Official Site

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s